#530437
2
0
Serveis
159

Xop de l'Assut

PARATGE DE L'ASSUT: XOP DE L'ASSUT

 

El Xop de l’Assut va ser declarat Arbre Monumental, d’acord amb la Llei 4/2006, del 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana, al complir amb la característica del diàmetre de copa: 35 metres (N-S) i 30 metres (E-O).

Està inscrit en el catàleg de la Conselleria de Medi Ambient. Es tracta d’un exemplar de Xop blanc – Populus alba -. Rep el nom de “Populus” (del llatí: popular) per ser abundant i en gran quantitat. I el terme “Alba” (del llatí: blanc) es refereix al color blanc de la cara inferior de les fulles.

El paratge, ubicat en la partida de l’Hostalot, rep el seu nom d'Assut, per trobar-se un exemplar de barrera hidràulica en el seu entorn. Assut, en realitat significa “esclusa”, és a dir, era un lloc on es creava una barrera de pedra per l'acumulació d'aigua entre el Barranc de la Carrasqueta i el Riu Vilanova.

Paratge rodejat de grans xops i oms blancs, al seu costat es troben els antics llavadors municipals, tal com demostra la bassa i paret que encara roman. És un lloc amb història pròpia. Donat que a poc més de 200 metres es troba el jaciment arqueològic d'Ildum, posada romana de la famosa Via Augusta.

A part, l’entorn del paratge de l’Assut, junt amb un tram del Riu de Vilanova (Barranc de les Passeres), va ser declarat en 2015 'Reserva de fauna silvestre', al contenir les seues aigües algunes espècies d'amfibis úniques en Europa.