Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Dilluns, Març 17, 2014 - 13:15
Aljubs
Per recollir l'aigua de la pluja , s'excava en terra un dipòsit que s'impermeabilitza amb algun tipus d'argamassa , i es cobreix de diferents formes , deixant una sèrie d'obertures per a l'entrada i sortida de l'aigua i l'extracció de la mateixa . Aquesta estructura així formada és coneguda amb el nom de Aljub .
 
Els aljubs són unes construccions normalment de base rectangular o trapezoïdal excavades al terra oa la roca i cobertes amb volta de pedra o rajola , i una cúpula de pedra seca . Aquest es construeix en un declivi del terreny i per recollir l'aigua de pluja s'excava un rec amb ramificacions que desemboca a " gorg " o aclaridor . La finalitat d'aquest element és la d'evitar que pedres i terra que arrossega l'aigua passin al dipòsit de l'aljub . A la sortida del gorg , situada a la part superior , es col·oca un feix de llenya , un gavella de sarments o una malla perquè els cossos flotants no segueixin cap al aljub . Un canal uneix gorg amb el dipòsit a l'entrada del qual també es col · loca un d'aquests elements ( feix , gavella o malla ) que eviten l'entrada a l'aljub de pals i qualsevol tipus de escombraries.
 
És important que l'aigua entri al aljub el més neta possible de matèria orgànica , ja que aquesta fermentaria i l'aigua es faria pudenta , de tal manera que és impossible beure . Per aquest motiu, la neteja de recs i gorg és primordial per al bon funcionament de l'aljub . Tot i això , l'aigua que entra al dipòsit porta terra en suspensió que es sedimenta en el fons formant una capa de fang que s'ha d'extreure quan l'aljub s'asseca.
 

Aljub del Pou Nou: sent una aljub de tipus romà, si bé la forma del dipòsit d'aquests aljubs és la mateixa que la de molts altres, la cridanera forma exterior que presenta ens permet dir que són elements d'arquitectura de l'aigua més interessants. La coberta d'aquest tipus d'aljubs és una volta de canó feta amb successives arcades de grans lloses disposades igual que les dovelles d'un arc, encaixant les d'un arc amb les del següent, emplenant els buits amb petites pedres i terra.

 

 

Situat a l'entrada del poble, al denominat "Pontet" trobem aquest pou d'una bellesa extraordinària ja que es baixa per unes escales de pedra i tot ell està voltat però com que sempre està ple no es pot identificar bé la volta. Cal destacar que aquest pou va ser el que sempre va proveir a tot el poble en temps de sequera i no s'ha assecat mai.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal