Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Construccions en pedra seca

Són construccions que es basen en la col•locació d’unes pedres damunt de les altres. La millor pedra és la plana encara que s’utilitzaven de qualsevol tipus aconseguint el mateix resultat. Per a arrancar la pedra de la terra s’utilitzaven aixades, perpals, barrines, martells, etc. En la construcció d’edificis urbans i masos s’emprava la pedra amb morter de fang per a obtenir un millor assentament entre pedres i major estabilitat.

 En pedra seca tenim construccions com parets que servien de llindars entre finques, els camins, casetes i fins i tot per a l’aprofitament de l’aigua. Per tancar el ramat es feien les porteres amb pedres més planes amb un forat al mig per tal de passar un pal i posar un porta.També construïen casetes per a refugi d’agricultors, ramaders o del bestiar , les quals comptaven amb parets de pedra i a la coberta es feia una falsa volta per impermeabilitzar-les. Prop, o al costat d’algunes cases es construïen també amb aquest material pous, basses o abeuradors.

 Al llarg del temps les cases de pedra es deterioren pels factors atmosfèrics que provoquen caigudes de pedres i, fins i tot, l’enfonsament de les construccions, donant lloc a les solsides (parets caigudes), la qual cosa obliga a reconstruir-les.

A Vilanova podem encontrar per tot el terme casetes d’aquest tipus i magnífics exemples de parets fetes amb pedra seca.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal