Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

ILDUM

Al s I de la nostra Era totes les terres que van envoltar el Mediterrani es trobaven sota la dominació d’una mateixa ciutat, Roma. Des de la seua ubicació en el centre de la península Itàlica, exercia un estricte control de totes aquestes regions i pobles, repartits en províncies.

Per a mantenir el seu domini havia traçat una extraordinària xarxa de sòlides calçades, denominades Vies. Aquestes partien del Fòrum de Roma (cor de la mateixa ciutat) i s’estenien cap a N – S - E - O. 

Perfectament traçades, construïdes, senyalitzades i mantingudes servien perquè per elles es pogueren desplaçar amb celeritat els exèrcits de Roma. Però també perquè gents de diverses províncies, mercaders, esclaves i funcionaris al servei de l’estat pogueren viatjar amb seguretat.

Una d’aquestes vies era la Via Augusta que unia la pròpia Roma amb Gades, transcorrent paral•lela al Mediterrani per la costa d’Hispania. Per ella afluïen a Roma el coure i l’estany d’Hispania olives, blat, cavalls… 

Al llarg de la Via Augusta es van construir mansions on els viatgers podien descansar o canviar els cavalls. Un servei perfectament establert que assegurava la comunicació regular de correspondència i encàrrecs. La mansió solia tindre a la planta baixa el rebedor, pati i jardí; a la dreta del pati, habitacions dels viatgers; a l’esquerra del pati, el menjador, la cuina i el magatzem. A la primera planta hi eren les habitacions dels propietaris. 

 

 

A Vilanova tenim la mansió d’Ildum, a la partida de l’Hostalot. En aquesta s’ha fet una excavació de 600 m2 , s’han documentat restes arquitectòniques i materials diversos que pertanyen als segles II i III de la nostra era, entre els quals destaca un enterrament corresponent a una dona jove, que tenia una ma col·locada en el pubis, mentre que l’altra sostenia un xicotet got de vidre. A l’altura del pit van ser recuperades dos agulles d’or massís, amb les quals al seu moment fou subjectat el sudari.  Antonio Villanovus Tomeis Fillus Tibernarius era l’amo de la taverna de la mansió d’Ildum en la província Tarragonines en el 9é any del govern de Neró.Al costat de la mansió de l’Ildum i la Via Augusta, es va localitzar un mil·liari. Està fet de pedra arenassa, té una altura de 2,70m i un diàmetre de 0,62m. 

Es va realitzar en l’època de Caracal·la, l’any 214 indicant la distància de 283.000 passos des de l'inici de la Via als Pirineus. Aquesta dada permet situar el topònim de Ildum en Vilanova d ‘Alcolea.

Les restes d’aquest assentament romà semblen correspondre’s amb l’estació d’Ildum, la més important entre Saguntum (Sagunt) i Dertosa (Tortosa), anomenada en fonts escrites d’època clàssica, hipòtesi que l’avala la informació escrita que conté el mil·liari i la importància i extensió de les restes arquitectòniques descobertes.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal