Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Els Molins del Riu de Vilanova

Des de la partició amb el terme de les Coves i seguint el riu de Vilanova fins a l’assut del Pont de Doronyó, es poden trobar sis molins: El molí Traver, el molí Assolat o Ressolat, el molí Bellés, el molí Travero, el molí de Carlos i el molí del Notari

1.- El molí Traver.

Esta prop del terme de les Coves, la part esquerra del riu de Vilanova. Aprofitava l’aigua del barranc de la Pena Roja. L’aigua entrava per una rampa. Era una bassa prou gran i fonda per a l' aigua que rebia.

El molí no era molt gran i no hi havia habitatge per al moliner.

2.- El molí Assolat o Ressolat.

Seguint el riu i en la seu part dreta es troba aquest molí.

Era un molí de rampa, però molt ampla i de molta inc1inació i sense esglaons. La bassa era poc fonda, és per això que en la rampa s' aconseguia la suficient pressió per fer funcionar el molí. També es devia abastir de la sèquia del molí de Bellés.

No hi havia vivenda per al moliner, ni tampoc cap estable. En els molins de poca potencia com aquest no se solia moldre farina sinó altre tipus de cereal o llegums.

3.- El molí Bellés. 

Esta situat no molt lluny de l' anterior però a la part esquerra del riu. El molí deixa de funcionar cap a l’any 1900. El molí arreplegava l’aigua del riu i d’uns brolladors importants que es troben passat el mas de Bellés. La seua bassa era la més llarga i vasta de tota la conca i el seu cup era d’alçària mitjana El molí no tenia habitatge per al moliner. Però al costat es poden veure restes de l’estable.

4.- El molí Travero.

Es troba al marge dret del riu i uns metres allunyat d’aquest. El molí deixa de funcionar en les primeres dècades del segle XX.

La sèquia que hi fornia d’aigua arribava fins a recollir el desguàs del molí de Carlos. Tenia una bassa molt llarga i poc fonda. Era un molí de rampa. Es conserva prou bé el seu perfil esglaonat i el començament, tot just al cul de la bassa. Damunt la revoltada de la sala de moldre hi havia un habitatge per al moliner.

5.- El molí de Carlos.

Seguint riu amunt, al marge esquerre trobem el molí de Carlos. La seua construcció podria ser del segle XV, tenint posteriorment una altra reforma. El molí va deixar de funcionar al voltant de 1920.

La bassa és menuda però tenia un excel•lent cabal hídric que li proporcionava la sèquia, aquesta portava aigua del safareig que hi ha prop del pont, també en recollia del barranc de la Carrasqueta i de l’assut de Vilanova. El cup és redó i de molta alçaria, suficient per a dur dues moles.

Dins del molí hi ha dues voltes. Una de pedra amb el terra una mica més elevat que podria ser el magatzem per al gra. L' altra, la de la sala de moldre, molt més gran i amb un eficaç; reforçament, un magnífic arc apuntat. Sobre les sales hi havia un petit habitatge per al moliner i un colomer. Al costat del molí hi havia un estable

6.-El molí del Notari.

Un poc més amunt on esta l’assut de la sèquia del molí de Carlos i al' esquerra del riu, trobem el molí del Notari. El molí deixa de funcionar al voltant de 1920.La bassa era de poca cabuda però rebia aportacions de dues sèquies. Una que arribava fins el pont de Doronyó, on un assut no massa ferm decantava l’aigua.

L’altra sèquia venia des del barranc de la Carrasqueta. Era un molí de rampa, de mitjana potencia però gracies a l’aigua que rebia, el seu procés de mòlta era normal. Hi havia vivenda per al moliner però no es conserven runes.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal