Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Personatges

Arnau de Vilanova

Va viure al segle XIV. Es va distingir com a teòleg, alquimista i metge. Era amic i metge de reis i papes. Encara així va sofrir moltes persecucions perquè les seues doctrines no eren sempre ortodoxes. En passar els anys han vo1gut apropiar-se el seu bressol Itàlia, França i Espanya (en concret Catalunya i Valencia). Segons les investigacions de l’historiador D. José Ribelles Comín, podem dir que mentre nous documents no ho rectifiquen, totes les possibilitats respecte a la pàtria d' Arnau de Vilanova estan a favor de Vilanova d’Alcolea.

Carles Borrás Saura

Va nàixer a Vilanova d'Alcolea el 2 d'octubre de 1939. Els seus parers, Amparo Saura i Enrique Bo­rras, eren llauradors i tenien un bar. Era el tercer de quatre germans: Vicent i Enrique, els majors, Carles i el menut Tomas.

Va cursar batxillerat a l'Institut de Tortosa, i Magisteri a l'Escola Normal de Castelló.

El seu germà Vicent estava a Suïssa treballant. Des­prés d’acabar la carrera de mestre, se’n va anar amb el seu germà a guanyar-se la vida a Su'issa. Aixo era l'hivern de 1959. L'any 1963 toma de Suïssa per casar-se amb Anna, núvia que tenia al poble abans d'anar a Suïssa i van estar dos anys més a aquell país. Va tindre dues filles, Anna i uns anys després va nàixer Eva.

Ací a Espanya va treballar a una empresa tèxtil que s' anomenava Hitalmalla SL. En 1968 es posar a treballar a la refineria del Grau de Castelló dins del departament comercial i de compres. L'any 1973 va anar a treballar a la Ford d' Almussafes.

Carles posseïa una cultura completíssima. Dominava el francès, alemany i l’italià. Tam­bé parlava l’anglès. Va morir el 28 de juny de 1993.

La seua obra poètica, part d'ella publicada i part in edita és una clara manifestació d’estima i respecte al seu poble i la seua gent. Els seus poemes parlen de costums i tradició, com la festa de Sant Antoni, la llata, els conreus.

Carlos Calaf Rovira

Va nàixer a Vilanova d' A1colea el dia 11 de juny de 1910. Va estudiar als Seminaris de Zaragoza, Tortosa i a la Uni­versitat Gregoriana de Roma.

Ordenat Rector el 25 de mary de 1933, es consagra com Rector Operari, a la formació d' Aspirants a Rectors als Seminaris de Tarragona, Segòvia, Castelló, Barcelona i al Pontifici Col·legi Espanyol de Roma.

Elegit per al Consell Directiu de la Germandat, va ocupar la Secretaria General; i, durant dos sexennis, el càrrec de procurador de la mateixa, de la quasi totalitat de les diòcesis espanyoles i d'alguna de Hispanoamericà davant la Cúria Romana.

Fra Raimundo José Rebollida Bellès

Va nàixer a Vilanova d' A1colea el 25 de mary de 1691. Estudia gramàtica a Castelló. Sent un ado­lescent va entrar a l’ordre de la Mercè a Valencia. Va estudiar Filosofia i Teologia a la Universitat de Salamanca.

Es va dedicar a la docència; i va deixar publicades obres de Retòrica i Prosodia llatina que han sigut re­formades i actualitzades en repetides edicions. També va publicar un curs complet de Filosofia, aquest en lletra manuscrita

Va interrompre la seua labor de càtedra i els superiors el van destinar a missions de Govern.

El van anomenar Superior provincial de Valencia dues vegades, després el van destinar a Roma com a Procurador General de l'Ordre i rector de l'Església de Sant Adrià. Va ser molt apreciat pel Papa Clemente XIV i alts dignataris

De nou a Espanya, l’anomenaren Redemptor de la Corona d' Aragó, lliurant captius al nord d' Africa.

Complits ja els càrrecs de Govern toma, quasi al final de la seua vida, a la docència, que era el que li agradava. Va ser Catedràtic Titular de Li­teratura a la Universitat de Valencia.

A Madrid el van anomenar soci de l' Acadèmia de Literatura. Dominava diferents llengües: llatí, castellà, italià, francès, portuguès i valencià. Els seus manuscrits es conserven en molt bon estat, amb una cal·ligrafia molt clara i un estil impecable.

D. Gabriel Blasco

Notable ciutadà de València que havia nascut en Vilanova ; en el segle XVII, en 1622 es dóna la raó de la seua noblesa i mèrits, ja que es diu que era mecenes per a joves fills de Vilanova que tingueren qualitats per a l’estudi , ciutadà que a les seues expenses es traslladaven a València.

José Maymó i Ribes

Va nàixer en Vilanova el 1 de febrer de 1712. Va ser un gran jurisconsult que va brillar a Madrid, on va morir en 1775.

Va ser contemporani del P. Rebollida. Va estudiar a València Teologia i Dret. Els títols de les obres que va deixar escrites manifesten la gamma ampla dels seus coneixements, de dret, de filosofia i d’història.

Fra José Chillida

El cognom està molt arrelat en el poble . Va ser religiós franciscà, molt jove encara li va sorprendre la sectària disposició de la exclaustració i es va retirar en Vilanova, on va romandre fins al final dels seus dies, en 1880 com agregat al clergat parroquial. Va pagar de la seua butxaca l’altar i imatge de Sant Roc, en acció de gràcies per haver-se lliurat el poble de l’epidèmia colèrica de 1865.

D. Carlos Rovira Bellés

Avi matern de mossèn Carlos Calaf Rovira, va estar dirigint l’escola per espai de trenta anys, també era l’organista de la parròquia i va ser fundador i primer director de la banda municipal

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal