Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Sant Antoni

PREPARACIÓ DE LA FESTA

La festa de Sant Antoni, a Vilanova, té una estructura rodona, comença i acaba en un mateix punt: quan s’agarren i es deixen les vares.
Cada 10 anys li toca a un carrer fer-se’n càrrec d’organitzar i dur endavant la festa. Després de diferents reunions, s' estableix la quota que han de pagar cada majoral i es prepara un programa. Si una família vol traure atxa caldrà que pense com guarnirà l’animal i qui li'l deixarà, perquè ja no hi ha animals que treballen el camp. També caldrà pensar amb els preparatius per convidar a familiars i a amics a: pastissos, rotllets d’aiguardent, panets, ...

Ja, el dia de la festa, els majorals hauran preparat l'anomenada "Foguera dels Majorals", en encendre-la comença la festa grossa, la festa de Sant Antoni a Vilanova d'Alcolea.

ELS VESTITS DELS MATXOS

El dia de Sant Antoni, la gent se’n va prompte a sopar perquè immediatament després, han de vestir el matxos. Aquestos només es vesteixen el dia que es celebra Sant Antoni. Un cavall o un matxo es guarneix de la següent manera: primer se li posa el tapet, que és una manta brodada i que es decora amb motius vegetals. Normalment el tapet acaba en una espècie de serrell que allarga encara més la seua forma. El sobrellom és una mena de sella on podrà seure el genet. El cabestre és, després del tapet, la peça de guarniment que més faena dóna. Esta format per peces de cuir i flors que l' adornen.

EL GUIÓ I LA DONACIÓ DEL SANT

Després de sopar i ja vestits els matxos, els majorals i tota la gent es reuneix al Planet (davant de l’església) per tal de recollir el guió del Sant i començar la matxà. L’hora habitual sol ser sobre les 22 h. Un dels majorals duu el guió de Sant Antoni. El Planet esta ple de gent. Quan estan tots els cavalls, ix el capellà de dins l’església amb el Sant i resen el Pare Nostre, beneeixen els animals perquè Sant Antoni els lliure de tots els mals i al final donen el Sant a la persona encarregada de portar-lo i es diu ben fort:

-Viva Sant Antoni! I la gent contesta: -Viva!
Comencen a voltejar les campanes i tots van saltant les fogueres per tot el poble.

LA MATXÀ

Per a fer la matxà es necessiten argelagues. Aquestes s’agafen en pala i tractor però antigament s’agafaven amb aixada. La matxà comença justament després de la entrega del guió del Sant al Planet. Comencen a encendre les argelagues per intentar parar la comitiva i aquesta es dirigeix del Joc la Tella, pel carrer d' Avall, li peguen la volta a la placeta, pugen pel carrer del Pou, passen pel de Santa Llúcia, giren pel carrer Major, van pel carrer d’Amunt fins al parc i després baixen cap avall pel carrer la Torre, continuen pel de Santa Barbera, pel del Calvari, pugen com si anaren al Planet però giren cap al carrer de Saboneria, carrer Botera, d' Arnau de Vilanova, carrer Major, baixen pel cantó la Roca, la placeta Sant Antoni, carrer Nou, Saboneria, Arnau de Vilanova , carrer Major, pels quatre cantons, placeta Sant Antoni, carrer San Vicent i després tonen al Planet.

EL TROPELL

Immediatament després de la volta es realitza una cursa, el tropell. Ara ja poden muntar als cavalls qualsevol persona encara que no siga majoral. La finalitat és arribar primer al punt on es reparteix la coca. El premi es un pollastre viu.

LA COCA

Després del tropell es reparteixen les coquetes entre els participants, per aconseguir-ne cal muntar un cavall, matxo... Cada animal pot portar a més d’una persona. Normalment es reparteixen davant de la casa de qui ha tret el Sant i son els majorals qui reparteixen les coquetes. Aquestes són de forma rodona, d’uns 8 cm de diametre i per finalitzar tiren una traca després de donar la coca.

LA REVETLLA

Després de donar la coca, els majorals se’n van a casa a desvestir els matxos i la gent comença a passar per les cases a les quals ha estat convidada i comença el ball al carrer dels majorals.

LES CORREGUDES

Al matí següent, la banda de música fa una despertada pel carrer dels majorals i van entrant a aquelles cases que estan invitats, després es fa missa en honor a Sant Antoni i van caminant fins al Camí Safranar on es fan curses de cavalls i de xiquets de diferents edats. Als guanyadors els donen un gall viu. En finalitzar-se tot, es torna el sant a l’esglesia, es tira traca i cada majoral fa una minjada en les seues respectives famílies.

EL CANVI DE VARES

El diumenge següent es fa el canvi de “vares” que és un acte de comunicació pública, es comunica que uns es deslliuren i uns altres agafen la responsabilitat de l' organització de la festa de Sant Antoni. En aquesta festa es fa en primer lloc un esmorzar, després un dinar amb tots els veïns del carrer, acte seguit es disfressen i van desfilant per tots els carrers del poble ( es disfressen els majorals que han acabat de fer la festa com els que la inicien). Per acabar sopen junts els veïns de cada carrer. Cal destacar que agafa la vara el veí del carrer que es més major.

L’ORDRE DELS CARRERS

2005 Placeta Sant Antoni
2006 Carrer d’Amunt
2007 Carrer d’Avall
2008 Plaça Arnau de Vilanova
2009 Carrer l’església
2010 Carrer Major
2011 Carrer La Torre
2012 Carrer Santa Bàrbara
2013 Carrer Santa Llúcia
2014 Carrer Joc la Tella

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal