Ajuntament de Vilanova d'Alcolea

Edificis

L'esglèsia de Sant Bartomeu de Vilanova

L’església està situada davant d’una plaça rectangular elevada per dos esglaons anomenada Planet que antigament va ser un cementiri. Unes palmeres emmarquen la porta d’entrada donant-li a aquest lloc exterior una singularitat especial. L’església fou construïda en 1707. D’aquesta època és el retaule barroc de l’altar major, obra dels germans Capuz. Va tindre importants reformes al segle XVIII, com la portada classicista datada en 1740. El campanar i l’església formen el cim del perfil del poble que es dibuixa quan s’observa de lluny. Aquests dos elements arquitectònics li confereixen majestuositat i personalitat.

Es de sòlida construcció. Exteriorment té una façana moderna, de la qual sobreïx la porta, amb estil equilibrat amb la part superior de la torre, molt rica en pedra tallada i rematada amb una singular forja de ferro en forma de creu amb un penell de ferro que serveix per veure la direcció dels vents.

En la balustrada del pòrtic de la façana està, molt ben centrada, la imatge del Apòstol Sant Bartomeu patró del poble.

El Campanar de Vilanova

Al costat dret de l’església s’eleva un campanar esvelt de 36 metres d’alçada. Per pujar hi ha una escala de caragol que va estretint-se cada vegada més, dificultant l’accés a les campanes. Aquesta dificultat està compensada per la vista que una persona pot gaudir quan està al punt més elevat.

El campanar està coronat per quatre campanes.

La campana de Sant Bertomeu datada del 1820 és la que toca les hores. Aquesta campana té un diàmetre de 105 cm, una altura de 80 cm i pesa 680 Kg, en ella està inscrit H S. Bartolomé ora pronobis. Año 1820 M al seu costat encontrem la Campana menuda datada del 1990 a banda d’aquestes dos tenim dues campanes més, una dedicada al Sant Crist del Calvari que pesa 460 Kg i està inscrit “Bisbe Don Juan Antonio Reig Pla i Víctor Saura Maymó com alcalde” i l’altra dedicada a Sant Abdon, Sant Senen i Sant Antoni de 250 Kg. La instal•lació és original, i per tant cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, i reproduir els tocs tradicionals.

En la part alta, a més de les campanes, trobem el mecanisme que feia funcionar el rellotge donant-li corda des de l’any 1892. Fa vora 10 anys que ha deixat de funcionar. Ara, el rellotge del campanar funciona via satèl•lit mitjançant una foto cèl•lula que li transmet el senyal.

El Calvari 

L’ermita del Calvari de Vilanova data de 1809, té 14 capelles al seu voltant i compta amb pintures d’Oliet al seu interior. El Calvari fou construït entre els segles XVII i XVIII per iniciativa dels franciscans, els quals indicaren el lloc més adient per la construcció i ubicaren les estacions.

El Calvari representa la reproducció de l’itinerari del “Via Crucis” de Jerusalem. Així, al peu de la pendent, comença la primera estació amb la seua capelleta de pedra tallada i dins hi ha una pintura confeccionada amb ceràmica on està representada la condemna a mort de Jesús. A mesura que es va pujant per parcel•les esglaonades recorrem onze capelles. En arribar dalt de tot hi ha una esplanada on està la capella del Calvari amb el Sant Crist crucificat presidint l’altar major. Aquesta és la dotzena capella. Fora, a la dreta, hi ha dues capelles més que completen el Via Crucis.

A l’interior, sobre quatre arcades, descansen els murs que serveixen de recolzament a l’esvelta cúpula de teules blaves que la corona.

La capella central del Calvari és majestuosa, amb una façana de pilastres toscanes, rematades amb una cornisa de forma triangular. Els murs d’interior estan decorats amb pintures de Joaquim Oliet Cruella (pintor morellà 1775-1849). A les petxines del costat de la volta es troben els quatre evangelistes, en els murs laterals estan diversos Patriarques, Profetes, Adam i Eva; Sant Josep i una Trinitat amb la Glòria de Crist i el Triomf de la Creu a la volta del presbiteri. El Calvari és molt freqüentat pels vilanovins que acudeixen a clamar-se en les penes o a donar gràcies en les alegries.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

IMATGES PER AL RECORD

Site developed with Drupal