#000000
1
0
Serveis
143

Sant Antoni

SANT ANTONI

 

La primera referència de la festa de Sant Antoni a les comarques de Castelló es remunta en el segle XIV, segons els documents del sínode del bisbe de Tortosa Francesc de Paholach, realitzat en 1311. Des de llavors, i al llarg de quasi set segles és indiscutible l’entitat religiosa d’aquesta festa cristiana o cristianitzada, que es situa baix l’advocacia de Sant Antoni Abad, popularment coneguda com a Sant Antoni del Porquet.

Vilanova d’Alcolea conserva amb cel un tresor amb el qual cada any ens obsequia amb l’arribada de les tradicionals festes de Sant Antoni. És la conjugació de la tradició religiosa d’adoració a Sant Antoni, com el ritual pagà típic del solstici d’hivern, per a convertir-se en la tradicional “MATXÀ”, on s’aconsegueix una perfecta simbiosi entre els animals i el foc. En mig del fred de l’hivern, l’explosió del foc i l'alegria ressalta el caràcter mediterrani dels vilanovins i vilanovines, amb aquesta festa que s’inicia en la nit dels temps. (Hi ha referències de finals del segle XIX).

Aquesta, sense cap dubte, és una de les celebracions més carismàtiques de la província de Castelló i, probablement i per la seua singularitat, de tot el territori Espanyol. En ella, participen tant els residents del municipi com tots els visitats. La festa comença al capvespre, amb la “foguera dels majorals”, que incorpora elements pirotècnics. Després, una volta entrada la nit, és el moment de la “MATXÀ”, la qual ofereix un espectacle impressionant: el pas de la comitiva per tots els carrers del poble, saltant les fogueres col·locades al llarg del recorregut i que es consumeixen al pas de la processó amb l’estàndard del Sant i de les nombroses cavalleries que l’acompanyen. Per a finalitzar, i una vegada acabada la “MATXÀ”, és l'hora del “TROPELL”, una cursa de cavalls molt antiga que ningú sap d’on començarà i que finalitza al carrer dels Majorals i donarà peu a la “COCA”, que és el repartiment dels pastissos tradicionals de Sant Antoni.

La festa de Sant Antoni de Vilanova d’Alcolea durant 2015 va ser declarada Festa d’interés Turístic Provincial. I el municipi de Vilanova d’Alcolea, està catalogat com a municipi turístic per la dita festivitat (que acull durant la seua celebració més de 2.000 visitants).

Publicacions sobre la festa de Sant Antoni de Vilanova d’Alcolea:

  • BARREDA, J., Sant Antoni Abad a Vilanova d’Alcolea. Servei de Publicacions. Diputació de Castelló, Castelló de la Plana, 1988.
  • COMISSIÓ DE PATRIMONI VILANOVA, La Festa de Sant Antoni a Vilanova d’Alcolea. Servei de Publicacions. Diputació de Castelló, Castelló de la Plana, 2014.